Andrahandsuthyrning

För att få hyra ut din lägenhet i andra hand behöver du hyresvärdens skriftliga medgivande. Wallfast följer Hyresnämndens praxis, vilket till exempel innebär att du har rätt att hyra ut din lägenhet till någon annan om du ska studera eller arbeta på annan ort och vid provboende (samboförhållande).

Fyll i och skicka in blanketten "Ansökan om andrahandsuthyrning". Stärk med eventuella intyg såsom studie- eller arbetsgivarintyg, samt kopia på kontrakt mellan dig och din andrahandshyresgäst.

Om uthyraren tar ut en överhyra kan andrahandshyresgästen ansöka hos Hyresnämnden om återbetalning och förstahandshyresgästen riskerar att bli av med sitt kontrakt. Läs mer på Hyresnämndens hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är alltid du som ansvarar för vad som händer i din lägenhet och att hyran betalas, även vid andrahandsuthyrning. Låt inte andrahandshyresgästen betala hyran direkt till hyresvärden. Om andrahandshyresgästen skulle vara sen med hyran kan detta gå ut över dig som förstahandshyresgäst. Om ärendet går vidare till Inkasso kan det leda till att du får en betalningsanmärkning, om ärendet sedan gått vidare till Kronofogden.

Det är bra om du kontrollerar din blivande hyresgästs ekonomi, tar referenser, upprättar ett skriftligt avtal mellan er där ni reglerar uppsägningstid, noterar eventuella skador i lägenheten etc. Du bör också tänka igenom frågor som hemförsäkring, el, telefon och andra abonnemang.

Glöm inte att meddela om du byter adress under uthyrningstiden. Om du vistas utomlands under andrahandsuthyrningen måste du ha någon som har fullmakt att företräda dig i frågor som rör ditt hyreskontrakt med oss, och även kan ta emot meddelanden.

När tiden för andrahandsuthyrningen upphör ska du själv ta lägenheten i besittning och skriftligen underrätta hyresvärden. Skulle denna anmälan om återtagande av lägenheten inte inkomma och andrahandsuthyrning fortsätter betraktas detta som en olovlig andrahandsuthyrning och hyresavtalet kan komma att sägas upp.

Ansökan avser endast en tillfällig uthyrning under bestämd tid och medger ingen förlängningsrätt. Vid önskemål om förlängning av andrahandsuthyrningen ska en ny ansökan skickas in.

Förstahandshyresgästen kan be om att ändra till andrahandshyresgästens namn på dörren mot en kostnad. Kontakta hyresadministration@wallfast.com

Blankett för återtagande av lägenhet uthyrd i andra hand

Airbnb

Vi tillåter ingen uthyrning via Airbnb.

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade