Swedish Grace

1927 Swedenborgsgatan 5B, Södermalm

Swedish grace, eller Nordisk klassicism som det också kallas, är en byggstil som dominerade svensk arkitektur och design under 1910-talet och 1920-talet. Den här arkitekturen kännetecknas av strikt symmetriska fasader i puts och med mättade färger som rostrött, ljusgrönt och ockragult.

Swedish grace växte fram som en reaktion mot nationalromantikens traditionella stilideal. Nu ville arkitekterna rita funktionellt, stramt och utan överflödiga dekorationer. En av de mest representativa byggnaderna i Swedish grace-stilen är Stockholms stadsbibliotek som ritades av Gunnar Asplund och invigdes 1927. De enkla linjerna, den dovt orangea fasaden och symmetrin i byggnaden är klassiska attribut för hus i den här stilen.

På Swedenborgsgatan 5B hittar du mer karaktäristisk Swedish grace-arkitektur. Entrén till huset har många typiska element, till exempel det gigantiska rutmönster som utgör entrédörren och den regelbundna placeringen av fönstren såväl som de väl utvalda dekorationerna på fasaden.

Entrén till Swedenborgsgatan 5B har många typiska element från Nordisk klassicism. Väggmålningar med stiliserade blommotiv var vanliga, eller som här, scener från antikens Rom och en glasdörr med mörkfärgade stänger.

Fasaderna är ofta strikt symmetriska och med puts i mättade färger som rostrött, ockragult eller grönt, som här.

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade