Off the grid -

Friherregatan kopplas bort från fjärrvärmesystemet

Under 2012 borrade vi för bergvärme på Friherregatan i Hässelby. Sedan dess har lägenheterna på gatan fått värme och varmvatten från bergvärme-, frånluftsvärme- och fjärrvärmesystem. Nu kopplas fjärrvärmen bort helt.

Varför gör ni bytet till bergvärme?
– Vi borrade för bergvärme här redan 2012 så det har varit relativt enkelt att bygga ut den. Att gå över helt till bergvärme blir en ekonomisk vinst samtidigt som det är en del av vårt övergripande miljöarbete, säger Mats Ottran som är projektledare.

– De fasta avgifterna i fjärrvärmesystemet gör att vi inte kan dra nytta av våra energisparåtgärder på bästa sätt. I och med bergvärmen kommer vi till exempel att kunna utnyttja våra värmepumpar mer effektivt. I slutändan betyder det att vi inte behöver köpa in lika mycket energi.

Kommer hyresgästerna att märka av bytet?
– Nej, det ska de inte göra. Eftersom vi borrade för bergvärmen för tio år sedan kommer vi bara att installera tre extra bergvärmepumpar nu, så vi behöver inte gräva eller borra upp gatan.

När är bytet klart?
– Till sommaren 2022 kommer vi att koppla bort fjärrvärmen helt och gå över till enbart uppvärmning via värmepumpar på Friherregatan, säger Mats Ottran.

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade