Det bubblar i Burlöv – Wallfast första bostadsprojekt utanför Stockholm

En helt ny stadsdel tar form i skånska Burlövs kommun. För Wallfast innebär det första bygget utanför huvudstaden – och första gången som ägare av en centrumverksamhet.

Placeholder-bild

Just nu pågår arbetet med ett helt nytt bostadsområde i Burlöv utanför Malmö. Från Wallfast har man för första gången satt ner spaden i mark utanför Stockholm.

Tillsammans med fastighetsbolaget Trianon planerar Wallfast en ny stadsdel med upp till tusen bostäder, parkeringshus och satsningar på köpcentret Burlöv Center.

– Vi ville prova på något nytt och såg det här som en bra investering. Det fanns en färdig detaljplan att börja arbeta med och ligger på ett riktigt bra läge. Det är också kul att göra det ihop med Trianon som är en stabil partner med bra lokalkännedom, säger Christer Nilsson, projektutvecklare på Wallfast.

–  Wallfast och Trianon har gjort ett gediget arbete med att vända skutan under dessa två år. Att vi nu har engagerade ägare som vill utveckla och är snabba på att ta beslut för att komma framåt är en styrka som saknats här på centret i många år. Det är en modig investering för Wallfast att kliva utanför sina ramar både geografiskt och segmentmässigt, säger Jenny Moberg, tillförordnad centrumchef och vd på Burlöv Center.

Burlöv kommun hade högst befolkningstillväxt i Sverige år 2020 och ser bostadsområdet som sin nya centralpunkt varifrån man planerar bygga vidare kommande år.

Området ligger bra till bara ett stenkast från Burlövs nya centralstation som i slutet av året dubblar sin kapacitet. Härifrån kommer tåg mot Malmö och Lund avgå var tionde minut. En resa till Malmö på bara fem minuter, och Lund på sju minuter. Med bra pendlingsmöjligheter hoppas man kunna attrahera många Malmöbor.

–  Kommunen är väldigt positiva till att vi kommer in och deltar i bygget av deras nya vision om Burlöv, säger Christer Nilsson.

De olika kvarteren

Bostadsprojektet i Burlöv är uppdelat i flera kvarter med hyresrätter, bostadsrätter, lokaler och parkeringar. Två av dem, Lilla kvarteret och Parkeringskvarteret, har sålts till Riksbyggen och Tornet medan Wallfast och Trianon fortsatt äger kvarteret Hanna, Stora kvarteret, Burlöv Center och Parkeringshuset.

Bygglovsansökningar för Stora kvarteret och Parkeringshuset är inskickade och bygget av kvarteret Hanna är just nu i full gång med grundläggning. Samtidigt bygger kommunen om intilliggande vägar för att förbereda för den till stationen anslutande busstrafiken. Dessutom läggs nya ledningar för bland annat va, el, och fjärrvärme. Detta beräknas vara på plats i slutet av 2023.

– Det blir också en del ändringar i centrumbyggnaden då vi behöver riva en del för att kunna bygga ut för Parkeringshuset och Parkeringskvarteret, säger Christer Nilsson.

Satsningar på Burlöv Center

Under många år var det en stor utflyttning från Burlöv Center och i köpcentret lades butik efter butik ner. Detta hoppas man nu kunna vända med de nya satsningarna.

– Fler boende kommer att bidra till mer liv och rörelse, och fler besökare av Burlöv Center. De boende och kommersiella aktörer vi har pratat med har alla varit positiva, säger Gerry Blomqvist, ansvarig för Burlövprojektet på Wallfast.

Jenny Moberg tycker sig redan se en skiftning sedan Wallfast och Trianon tog över.

– Jag tror att en del av de butiker och restauranger som etablerat sig här under året har gjort det tack vare satsningen på Burlöv. De ser att de drygt tusen nya bostäderna som planeras här kommer att ge ett ökat kundunderlag, och det är något vi hoppas kunna dra nytta av längre fram också, säger Jenny Moberg.

Under byggnationen kommer centret kunna hålla öppet som vanligt. En del förstärkningsarbete av grunden kommer att ske i den del av centrumet som ligger längst ut mot torget. Här kommer en helt ny del byggas där restauranger får uteservering och butiker öppnas upp mot torget i stället för att vara slutna in mot centret.

Under slutet av 2024 och början av 2025 beräknar Wallfast att de första boende kan flytta in i sina nya hem i Burlöv.

Sara Vestering, ordförande i Kommunfullmäktige i Burlöv säger:

Wallfast tycks se samma möjligheter och potential i Burlöv som vi gör, och det de bygger är otroligt viktigt för vår fortsatta utveckling. Jag tror det nya centret kommer attrahera ännu fler boende till kommunen, och vi planerar för ännu fler bostäder.


logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade