Smidigt sätt att dela verktyg med grannarna

Som Spotify fast för produkter – så brukar företaget Ihopas delninsgboxar beskrivas. Nu testar Wallfast en delningsbox i nybyggda Papayan.

Placeholder-bild

Två av Ihopas grundare, Johannes Dahlberg och Alexander Engl.

De flesta har nog ett och annat verktyg hemma som använts vid ett enda tillfälle och sedan förpassats till förrådet för att glömmas bort. Tänk om du i stället för att behöva köpa en halvbra slagborr när du ska sätta upp en hylla, kan låna en riktig proffsborr helt gratis?

Det här är idén bakom företaget Ihopas delningsboxar. Deras boxar finns i nära anslutning till lägenheterna, och här hittar du allt från verktyg till rengörings­- och hushållsmaskiner. På samma sätt som du delar tvättmaskin och torktumlare med dina grannar kan du med en delningsbox även dela andra saker.

– Tanken är att det ska vara lika smidigt att låna något från boxen som att hämta det i ditt eget förråd, berättar Johannes Dahlberg som är en av medgrundarna till Ihopa.

I grund och botten bygger delningsboxarna på en hållbarhetstanke. Att det blir bättre både för planeten och plånboken om vi delar på ett fåtal högkvalitativa produkter i stället för att alla ska köpa samma produkt i låg kvalitet.

I Wallfasts nya hus Papayan har man satt in en delningsbox i källaren och hittills har reaktionerna varit väldigt positiva, i alla fall om man tittar på användningen.

– Vi har haft massor av bokningar från start i Papayan och det är alltid lika kul när vi ser att sakerna används, säger Johannes Dahlberg.

– Vi på Wallfast ser det här som ett intressant steg både i digitaliseringens och hållbarhetens tecken och utvärderar projektet i vår nybyggda fastighet under året, säger Carl Talling, ansvarig för Digitalisering på Wallfast.

Exakt vad du hittar i varje box varierar eftersom Ihopa har som mål att skräddarsy boxarna.

– Vi kan se vad som lånas i de olika boxarna och du kan skicka in önskemål om du saknar något i din box. Om det är något som är extra populärt kan vi också köpa in fler av just den saken, säger Johannes Dahlberg.


Allmänna boxar

För dem som inte har en box i sitt eget hus har Ihopa även allmänna boxar som du kan bli medlem i, lite som Spotify fast för produkter. Tidigare har de flesta allmänna boxarna legat en bit utanför innerstaden, men sedan 1 april finns en allmän box på Ica Kvantum Södermalm. Det dyker upp nya hela tiden så håll koll i Ihopas kanaler för uppdateringar.


Foto: Ihopa

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2023 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade

Till toppen