Så undviker du vanliga misstaget när du betalar hyran

Det vanligaste misstaget när hyran ska betalas är att skriva in fel OCR-nummer. Men varför är det så viktigt? Och vad är egentligen ett OCR-nummer?

Placeholder-bild

Yvonne Carlsson är hyresadministratör på Wallfasts dotterbolag Hässelby Hem och hon och hennes kollegor tar emot och registrerar hyror.

– Det är framför allt OCR-numret som brukar bli fel. Antingen att du tar fel hyresavi och betalar hyran för en annan månad, eller att du använder samma OCR-nummer gång på gång även fast numren är olika varje månad. Det är därför det är så viktigt att använda rätt avi, eftersom OCR-numret är unikt för varje hyresavi, berättar Yvonne Carlsson.

– Det är lätt hänt, men det blir enklare både för oss och för hyresgästen om det blir rätt från början.

Vad händer när någon betalat hyran med fel OCR-nummer?

– När du betalar hyran men använder fel OCR-nummer ser det ut som att hyran är obetald och då riskerar den gå till inkasso om vi inte upptäcker felet i tid. Det innebär att du som hyresgäst kan få betala en avgift helt i onödan.

– Så kolla gärna en extra gång att du skrivit in rätt OCR-nummer. Du kan också skaffa autogiro så att hyran dras automatiskt varje månad. Då slipper du oroa dig över att OCR-numret blivit fel eller att du ska glömma bort att betala, säger Yvonne Carlsson.

Information om hur du anmäler dig för autogiro hittar du här.

Vad är ett OCR-nummer?

OCR-numret är den långa nummerserien som du hittar längst ner till vänster på din faktura eller hyresavi. Du kan också hitta din avi med rätt OCR-nummer via Mina sidor på webben eller i appen. OCR-numret är unikt för varje enskild betalning och är det som berättar om en viss hyresavi blivit betald. Utan OCR-nummer vet alltså inte mottagaren vems faktura eller hyra som har betalats in.

Källa: Yvonne Carlsson, Hässelby Hem

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade