Traditionellt hantverk i bygget av Kvarteret Hanna

Kvarteret Hanna nämns ofta som ett nytt landmärke i Burlöv kommun, och det är inte bara höjden på det tretton våningar höga tornet på Kvarteret Hanna som får byggnaden att sticka ut.

Placeholder-bild

Mönstermurningen är enorm och vi har använt en gammal traditionell teknik. Det tog nästa ett år att mura upp teglet, varje sten är lagd och inget är ingjutet, säger Tomaz Bodmark, avdelningschef på AF Bygg Syd med totalentreprenad över kvarteret.

När du stiger av tåget i Burlöv station möts du numera av Kvarteret Hanna, en pampig byggnad i olika nivåer, med en uppglasad takterrass och vackra arkader i gult tegel.

Pricken över i är valven som utmärker sig särskilt. När man bygger valv är det vanligtvis en betongkonstruktion, men här har man lagt sten för sten och använt sig av en gammal hantverksteknik. Det blir något alldeles speciellt med valven och ett första välkomnande in till Burlöv, säger Jens Jenslin, fastighetsutvecklare på Wallfast.

Arkitektbyrån Fojab står bakom arkitekturen av Kvarteret Hanna, vars formspråk inspirerats mycket av de äldre industribyggnaderna i området. Valet av det gula teglet och utformningen av valven är en hyllning till det gamla sockerbruket i Arlöv. Sockerbruket har sedan 1869 haft en viktig roll i samhällets utveckling och är än i dag av stor betydelse för platsen. Det syns inte minst i Burlövs kommunvapen som består av bland annat en sockerbeta som symboliserar just sockerbruket.

Teglets betydelse

Det är inte bara sockerbruket som spelat en viktig roll för kommunen. Här låg också Åkarps tegelbruk, och med gatunamnen Lervägen, Murvägen och Tegelvägen går det att ana vad det gamla tegelbruket haft för betydelse. Här finns många byggnader i tegel och historiska byggnader, så som sockerbruket, är utförda med mönstermurning. När Kvarteret Hanna planerades föll valet även här på vackra mönstermurade tegeldetaljer.

Fojab valde ett gult tegel och tryckta fogar, vilket är ovanligt i produktion i dag. Mönstermurningen är enorm och vi har använt en gammal traditionell teknik. Det tog nästa ett år att mura upp teglet, varje sten är lagd och inget är ingjutet, säger Tomaz Bodmark, avdelningschef på AF Bygg Syd med totalentreprenad över kvarteret.

Tomaz Bodmark berättar att det var en utmaning att kombinera det gamla hantverket och husets geometri med vridna och rundade valv och lyfter sin kollega Per Enberg som var arbetsledare med fullt fokus på murningen.

Det blev så vackert. När vi rev byggställningarna fick vi många positiva reaktioner där folk var imponerade över slutresultatet och särskilt murningen. Jag är stolt över hela projektet och arbetsgruppen, avslutar Tomaz Bodmark.

 

Kv Hanna
Kv Hanna
Kv Hanna
logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade