Att göra ett hus till ett hem

Wallfasts första trähus, Modellen 4, är inne i slutspurten med beräknad inflyttning under september 2024. Ett på många sätt unikt projekt närmar sig sitt slut.

Placeholder-bild

För några av dem som är involverade i byggnaden, som fått sitt namn efter fastighetsbeteckningen Modellen 4, började historien för 40 år sedan. Mikael Eskils, idag VD för Wallfast, var då student på KTH. Som en del av kursen besökte de Vasastan i huvudstaden där stadsfullmäktige hade beslutat att alla byggnader på innergårdarna skulle rivas. I slutändan ändrade de sig och endast ett hus jämnades med marken, vilket lämnade en innergård tom. Snabbspola fram till 2006 och Mikael Eskils är tillbaka på den där innergården. Den här gången som ägare av fastigheten och med planer på att återuppliva den tomma platsen.

”Vi har ägt den här tomten i mer än 15 år och det är alltid roligt att se ett projekt gå i mål. Jag är extra stolt över att den här byggnaden är uppförd i trä”, säger Mikael.

Projektet har haft sin beskärda del av hinder att övervinna. Först var det problem med tillståndsprocessen, sedan kom kriget i Ukraina och dess inverkan på tillgången på byggmaterial. Och så utmaningen att hitta ett sätt att transportera in allt material genom den lilla portiken. Trots allt detta har processen i slutändan beskrivits som smidig, tack vare ett bra samarbete med byggföretaget och nära kommunikation med grannarna.

”Det är ingen som uppskattar att det byggs ett nytt hus intill, men vi har redan från början haft en nära dialog med grannarna och förutom några klagomål på buller har vi inte haft några motgångar. Hyresgästerna säger till och med att det gått bättre än förväntat, och det är vi väldigt glada för”, säger Joakim Bejtoft, projektledare på Wallfast.

Nu återstår bara de sista detaljerna och slutbesiktningen. Strax därefter kommer de 20 hyreslägenheterna att vara hem för nya hyresgäster. De flesta är tvårumslägenheter, förutom en enrummare och två fyrarumslägenheter.

”Jag tror att vi kommer att ha många unga människor som bor här, par som flyttar in i sitt första gemensamma boende, men även äldre hyresgäster som kanske har sålt sitt hus och nu vill bo i stan”, säger Joakim.

På Wallfast kan man också stoltsera med att ha byggt, om inte det allra första, så i alla fall ett av de första bostadskvarteren i trä i Stockholms innerstad.

”Jag tror att vi kommer att få se mer träbyggande under de kommande åren”, säger Mikael.

Jag är extra stolt över att den här byggnaden är uppförd i trä. Mikael Eskils, VD, Wallfast

Text: RICKARD HALLING LINDHOLM 
Foto: STUDIOS19, WALLFAST

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade