Nya ögon på Värtahamnen

För studenter är uppgifter och projekt ofta baserade på olika situationer och antaganden – inte på verkligheten. Att studera Wallfasts pågående byggprojekt i Värtahamnen var därför ett bra tillfälle för en grupp KTH-studenter att analysera.

Placeholder-bild

”Det var ett utmärkt tillfälle att applicera det vi lärt oss på föreläsningarna på verkligheten. Dessutom var det kul att få ge våra åsikter och feedback till Wallfast och se hur de väljer att använda dem”, säger Frida Nilzén, student på KTH.

I höstas läste de cirka 100 studenterna på masterprogrammet Real Estate and Construction Management på KTH en kurs i Fastighetsmarknadens analys och utveckling. En viktig del av kursen var analysen av Wallfast-projektet i Värtahamnen, en stadsdel i Stockholm där flera fastighetsutvecklare gått samman för att skapa en helt ny stadsdel. Planeringen av området har pågått i flera år och de första projekten har nyligen börjat byggas.

”Wallfast presenterade sina idéer och visioner för oss och sedan gjorde vi en studieresa till Värtahamnen. Det gav oss värdefulla insikter när vi själva fick se marken”, säger Malva Karlsson.

Hon och Frida arbetade tillsammans med KTH-studenterna Felix Swartling och Karin Hultgren i projektet, och fokuserade på kontorsbyggnadsdelen av projektet.

”Vi gjorde en makroanalys och en produktivitetsanalys. Vi försökte till exempel bedöma vad den optimala hyresnivån kommer att vara när fastigheten är klar”, säger Felix.

Studenterna undersökte också efterfrågan på arbetsplatser i området genom att göra en prognos utifrån andra, liknande projekt och genom att göra en enkät bland de hyresgäster som redan hyr kontorslokaler i området. Resultaten utmynnade i en uppsats som presenterades för Wallfast.

”Det är verkligen intressant att ta del av studenternas tillvägagångssätt och idéer. Det finns mycket att ta hänsyn till. Idag är det till exempel ett industriområde som ska förvandlas till ett attraktivt bostadsområde. Ska hyrorna sättas utifrån hur området ser ut idag eller vad det kommer att bli?”, funderar Wallfasts arkitekt Jens Jenslin.

Tillsammans med Carl Talling, Fastighetsmarknadschef på Wallfast, introducerade Jens Jenslin Värtahamnen-projekten för studenterna. Som av en händelse är både Carl och Jens KTH-alumner. Carl skrev till och med sin magisteruppsats om Värtahamnen, och därmed var cirkeln sluten.

”För oss är det alltid lika roligt och givande att samarbeta med KTH. Inte nog med att vi får nya idéer, vi får också kontakt med studenter som är på väg att starta sina karriärer. På så sätt får vi visa upp oss som en intressant arbetsplats samtidigt som vi får uppdateringar och insikter om utbildning och näringsliv”, förklarar Carl.

När studenterna presenterar sina slutsatser för Wallfast tar många upp frågan om hur man skapar en attraktiv arbetsplats i en post-pandemisk värld med nya krav på flexibilitet.

”Jag tycker att det här är en fantastisk möjlighet för Wallfast att ligga i framkant när det gäller flexibla arbetsplatser. De har en chans att skapa en riktigt högteknologisk miljö som följer de senaste trenderna och som skiljer sig från konkurrenterna”, säger Felix.

Frida håller med:

”Som arbetsgivare måste man idag erbjuda en attraktiv arbetsplats som ett alternativ till att arbeta hemifrån. Jag tycker att de gröna omgivningarna, vattnet i närheten och planen att göra plats för en restaurang på bottenvåningen är fantastiska och precis sådana saker som kommer att locka folk till kontoret.”

 

På bilden:

Från vänster: Felix Swartling, Malva Karlsson, Frida Nilzén och Karin Hultgren.

VÄRTAHAMNEN

Inom projektet Södra Värtahamnen planerar Wallfast att bygga ett kontor om 25 000 kvm och en fastighet med cirka 200 hyreslägenheter. Byggtiden är beräknad till cirka fyra år och planerad byggstart är omkring 2030.

Planen för Värtahamnen är att den ska bli en vital och hållbar del av Stockholm City där 1 700 lägenheter och 20 000 arbetsplatser ska byggas under de närmaste åren. Läs mer på Värtahamnen | Stockholms Hamnkvarter Länk till annan webbplats.

Text: Sofia Lundgren
Foto: Oskar Omne, Wallfast

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade