Oroar du dig för att din granne kanske utsätts för våld?

Forskning visar att de som utsätts för våld vågar göra mer motstånd till sin förövare om de vet att det finns hjälp att få. Men det är inte alltid lätt att veta hur man ska agera. Här är fyra saker du som granne kan göra.

någon ringer på en dörrklocka

Våld i nära relation sker ofta i hemmet, och grannar kan vara bland de första utomstående att upptäcka när något är fel. Genom att agera på olika sätt kan du som granne rädda liv. Vi har pratat med Peter Rung, en av grundarna till föreningen Huskurage, om hur boende i flerfamiljshus bör agera – och han lyfter flera tidiga signaler att vara uppmärksam på.

- Tecken på våld kan vara att du hör höjda röster, skrik och slammer. Att du sällan ser kvinnan utanför hemmet – får hon gå ut? Varför är persiennerna alltid neddragna dagtid?, säger Peter Rung.
- Är du orolig för att barnen får den omsorg och omtanke de behöver? Tidiga signaler där kan vara att de inte är adekvat klädda för vädret eller att de får vara ute sent på kvällen redan som väldigt unga.

Peter Rung lyfter vikten av att agera tidigt när vi oroar oss för att någon utsätts för våld. Många drar sig för att göra något då man är rädd för att ha uppfattat situationen fel.

- Det är vanligt att man väljer att inte agera av rädsla för en pinsam stämning om det visar sig att man tolkat situationen fel, eller av rädsla för att förvärra det för den utsatta genom att lägga sig i. Men ställ dig då själv en motfråga: tänk om jag har rätt och inte agerar? Tänk om personen inte överlever?

Det finns många saker du kan göra för den som utsätts för våld. Knacka på dörren för att avbryta ett pågående bråk, ringa polis eller störningsjour eller lägga en lapp i brevinkastet. Du kan göra alla steg i kedjan eller bara delar av den – det viktiga är att du gör någonting.

- Sedan ska du aldrig göra något som utsätter dig själv för fara, då är det bättre att knacka på och gå därifrån, hämta fler grannar eller bara ringa polisen. Men gör någonting, det kan vara livsavgörande, säger Peter Rung.


Fyra sätt att hjälpa

  1. Knacka på

Genom att knacka på dörren till grannen kan du rädda liv. Många gånger kan det få bråket att upphöra för stunden. Du behöver inte stå kvar om det känns otäckt.

  1. Ta hjälp

Det kan kännas obehagligt att knacka på eller på andra sätt avbryta en pågående konflikt och då kan det vara skönt att vara fler. Kanske kan du få med dig någon annan granne eller vän?

  1. Anmäl

Om du oroar dig för att ett barn utsätts för våld eller på annat sätt far illa tar du kontakt med socialtjänsten och gör en orosanmälan. Du kan vara anonym när du anmäler, även om det är att föredra att uppge ditt namn för att kunna hjälpa till i eventuella förhör. Men det är bättre att agera och vara anonym än att inte agera alls.

  1. Ring polisen

Vid tecken på pågående våld ska du alltid ringa polisen.

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2024 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade