Trendigt och hållbart på Humana

I en av Wallfasts lokaler i hörnet Timmermansgatan och Sankt Paulsgatan ligger second hand-butiken Humana. De hänger upp cirka 300 nygamla plagg i butiken varje dag.

Placeholder-bild

Strax före öppning i second hand-butiken Humana plockas kläder upp, sorteras och hängs ut i butiken. Stämningen är uppsluppen och hunden Myran hälsar lugnt på oss när vi kliver in. Här på hörnet Timmermansgatan och Sankt Paulsgatan har Humana legat i över tio år, i ett av Wallfasts hus. Sedan en stor renovering under våren är butiken fräschare än någonsin.

– Vi får in ungefär 300 nya plagg om dagen här i butiken så det finns alltid något nytt att titta på när du kommer hit, berättar Molly Laursen som är butikschef.

Humana-butikerna är en del av den internationella biståndsorganisationen Humana People to People som driver humanitära utvecklingsprojekt runt om i världen. Det är också hit som överskottet från försäljningen i butikerna går.

– Humana People to People driver långsiktigt hållbara och humanitära utvecklingsprojekt. Personalen i projekten rekryteras från lokalbefolkningen eftersom de har bäst förståelse för lokala utmaningar och möjligheter, berättar Lisa Good som är kommunikatör på Humana.

Genom att handla på Humana bidrar du alltså både till utvecklingsprojekt runtom i världen och till miljön eftersom kläderna du köper får en längre livsstid.

– Många unga som handlar här hos oss gör det eftersom de vill konsumera på ett hållbart sätt utan att behöva kompromissa med sin stil, säger Lisa Good.

Går det trender även i second hand-mode?

– Absolut, trenderna följer modet från runway och modekedjorna i stor utsträckning. Just nu är till exempel hiking och outdoor populärt, men även oljerockar och skinnjackor. Skinnjackor är ett plagg som alltid går bra eftersom de bara blir snyggare med tiden, berättar Molly Laursen.

Vilka är era bästa tips till någon som vill handla mer second hand men inte vet var de ska börja?

– Jag förstår att det kan kännas överväldigande att se alla kläder när du kommer in, men det finns två strategier skulle jag säga. Det ena är att leta efter något specifikt. Behöver du en ny kappa till vintern går du in och tittar efter just det. Det andra är att gå igenom varje plagg, och ha ett öppet sinne vad gäller färg och storlek. Hittar du en tröja med bra passform kanske det spelar mindre roll vilken färg den har? säger Molly Laursen.

– Second hand öppnar också upp för justeringsmöjligheter, om plagget i fråga inte känns helt hundra. I synnerhet då second hand ligger betydligt lägre i pris. Vi vill göra det enkelt för våra kunder att handla de allra senaste trenderna utan att behöva vända sig till nyproduktion. Därför lägger vi mycket tid på att kurera vårt utbud och varje plagg du ser är handplockat för just den butiken, säger Lisa Good.

Lämna in kläder till Humana

Som privatperson kan du lämna in dina gamla kläder och skor till din närmsta Humana-butik under deras öppettider. Butikerna tar emot det mesta så länge det är helt och rent.


Rebecca, 17 år om varför hon gillar second hand:

”Jag handlar second hand för att det är både billigare och bättre för miljön. Plaggen finns inte heller i andra butiker och det känns som jag hjälper till eftersom pengarna går till välgörenhet.”

Lisa Good och Molly Laursen i butiken på Timmermansgatan/St Paulsgatan på Södermalm.

Källa: Mitt kvarter nr 3, 2022
Foto: Camilla Lindqvist

logotyp
Menhammar stuteri på Facebook

Dataskyddspolicy

Copyright 2022 Wallfast AB, alla rättigheter reserverade

Till toppen